Výstavba koridoru se nezastaví

Zastavení penězovodu stavařům přineslo první úspory za téměř půl miliardy korun. Nezastaví se žádná železniční stavba, nanejvýš se zpomalí. Stát pravděpodobně dokončí všechny rozestavěné železnice, které zastavil ministr dopravy Vít Bárta. Ministrova taktika „vyhladovění“ přinese úsporu 437 milionů na stavbách za 8,5 miliardy korun.

Nejde přitom o úspory v samotných projektech, ale přímo na straně firem. „U staveb, kde jsme vedoucí sdružení, jsme zlevnili o pět procent. Chtěli jsme státu ušetřit peníze,“ potvrdil mluvčí AŽD Praha Jiří Dlabaja. Podle něj si však firma nesníží marži, ale ušetří například použitím levnějších kabelů. „Odpovídají normě, ale mohou přinést potřebu častějších oprav,“ tvrdí Dlabaja. Ostatní firmy příliš sdílné zatím nejsou. „Jednání se smluvními partnery stále probíhají,“ uvedla mluvčí Skansky Lucie Nováková.

Podle náměstka generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Pavla Habarty, který jednání vedl, je logické, že stavaři mohli jít s cenou níže. „Jde většinou o zakázky, které se soutěžily na vrcholu boomu, ale pak přišla krize, která výrazně zlevnila řadu stavebních materiálů,“ uvedl Habarta.

SŽDC jednala s každou firmou zvlášť, každá také zlevnila různě. Na slevu měly 48 hodin. „Záleží hodně na rozestavěnosti,“ podotkl Habarta. Podle informací MF DNES byl nejméně ochotný slevit Viamont DSP, firma bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka.

Stavby mohou zlevnit ještě více: probíhá totiž audit všech rozestavěných a připravovaných staveb na železnicích, který má ukázat, zda nejsou některé objekty zbytečné. Podle Habarty by audit měl přinést úspory v desítkách procent.

Všechny úseky, kde měli stavaři postupně ukončit práce, tak budou nejspíše pokračovat.Některé ale porostou pomaleji – právě kvůli nedostatku peněz. I proto část firem státu nabídla, že může platit až v příštím roce. Nejasný je zatím osud 19 staveb, které jsou zatím v přípravě.

ODKAZ
Perličky z historie

Stát navíc přísněji dohlédne na kvalitu staveb. Drážní úřad začal tento týden s kontrolou tří největších železničních staveb, zda se na nich skutečně staví vše, co se stavět má.

Zdroj: idnes.cz

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře