Parním expresem „Svatý Jiří“ na slavnostní zahájení 15. sezóny Železničního muzea Zlonice

V sobotu 30. dubna vypraví České dráhy historický parní vlak „Svatý Jiří“z Prahy-Braníka pres Kralupy nad Vltavou a Slaný do Zlonic. Cestující, kteří dojedou až do cílové stanice tohoto vlaku, mohou navštívit slavnostní zahájení 15. sezóny Železničního muzea Zlonice. Připravena je tu celá řada atrakcí, např. výstava lokomotiv, autoveteránů, jízdy historickými autobusy nebo mimořádné prohlídky Památníku Antonína Dvořáka. Při předložení platných jízdenek na parní vlak obdrží zájemci 50% slevu ze vstupného do železničního muzea.

„Parní vlak poveze historická lokomotiva »Šlechtična« (475.179) a bude sestaven z historických osobních vozů. Chybět nebude ani bufetový vůz, kde bude možné zakoupit kromě občerstvení také upomínkové předměty spojené s historií železnice. Vlak vyjede z nádraží Praha-Braník v 8:10, a do cílové stanice, Zlonic, přijede pět minut před jedenáctou. Zpět ze Zlonic se bude tento vlak vracet několik minut po půl čtvrté,“ říká ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Praha Alois Kašpar a dodává: „Za zpáteční jízdenku z Prahy do Zlonic cestující zaplatí 240 Kč, v prodeji budou také zlevněné jízdenky pro děti, důchodce, ZTP a držitele IN 100.“ Jízdenky a místenky (za 20 Kč) je možné zakoupit v předprodeji ve stanici Praha-Braník denně od 7 do 18 hod. Jízdenky je pak možné koupit u průvodčího přímo ve vlaku.

Ve Zlonicích bude slavnostně zahájena již 15. sezóna železničního muzea. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu lokomotiv v prostorách výtopny u nádraží, výstavu autoveteránů nebo na projížďku po krátkém úseku budované polní dráhy v areálu muzea. Pro zpříjemnění dne bude připraven další doprovodný program: mimořádné prohlídky Památníku Antonína Dvořáka, jízdy historickým autobusem Karosa ŠL 11 po trase muzeum – památník – nádraží – muzeum nebo historická autobusová linka Peruc – Zlonice a zpět.

ODKAZ
Drážní promenáda v Praze získala územní rozhodnutí

Vstupné do zlonického železničního muzea běžně stojí 50 korun. „Vzhledem k nadstandardní spolupráci s Českými drahami jsme připravili pro jejich zákazníky mimořádnou slevu. Každý, kdo předloží jízdenku z parního vlaku »Svatý Jiří«, zaplatí v našem muzeu pouze poloviční vstupné, tedy 25 Kč,“ vysvětluje Ivana Lukšíková, členka výboru Klubu Železničního muzea Zlonice pro ekonomiku a marketing.

Železniční muzeum Zlonice se nachází ve venkovském sídle ve zlonické místní části Lisovice asi kilometr na západ od železniční stanice. V prostorách výtopny bude uspořádána výstava lokomotiv a nákladních vozu ze sbírkového fondu muzea, vyrobených v letech 1897 až 1955. Prohlídka budovaných expozic, výstav, památníku i jízdy malodráhy jsou připraveny od 9 do 15 hodin. Bližší informace o železnicním muzeu jsou na internetových stránkách ŽMZ.

Cestující, kteří nedojedou až do Zlonic, mohou navštívit Středočeské muzeum v Roztokáchu Prahy, vystoupat ke kostelu sv. Klementa na Levém Hradci nebo se projít po královském městě Slaný.



K základní ceně jsou uznávány slevy pro děti, žáky, důchodce, ZTP, psy a držitele karty IN 100. Děti ve věku 6 – 15 let mají 50% slevu, děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení.
Podrobnější informace k parnímu vlaku poskytnou zaměstnanci železnicní stanice Praha-Braník, telefony 972 228 101, 725 859 426, e-mail Pavlik@zst.cd.cz) nebo Krajské centrum osobní dopravy Praha (tel. 972 241 629, e-mail Lemberk@kcod.cd.cz).

________________________________________________________________________________

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře