Na webu došlo ke změnám k lepšímu

Alespoň doufáme, že k lepšímu.

Každopádně: ve středu 13.8.2014 mezi 6:30 a 10:30 byl web nedostupný z důvodu změny vzhledové šablony a s tím souvisejícími pracemi. Vše by se dalo udělat při veřejném provozu, jen s minimálními výpadky, ale návštěvníci by se potýkali s občasnou nedostupností některých stránek a funkcí, fotogalerií a rozhozeným layoutem.

Co je tedy nového?

  • Po dlouhé době jsme na zkoušku spustili plugin pro zobrazování galerií. U nově přidávaných galerií (a u několika starších) se u jednotlivých fotografií zobrazuje poloha fotografie na mapě. Díky Martinovi Flohrovi si můžete vybrat Mapy.cz a Google.maps.
  • Pro nejnovější příspěvky jsme již nepoužili pohyblivý slider, ale  výpis deseti posledních můžete vidět jak v běžícím řádku pod hlavním menu, tak i v levém sloupci. Kromě toho jsou poslední příspěvky vypisovány i vpravo od právě čteného příspěvku.
  • Přibylo horní menu, ve kterém najdete Soubory ke stažení, Odkazy na zajímavé stránky, Mapu webu pro představu o struktuře webu a novinkou je Magazín, což je blogové zobrazení příspěvků, po jednom. Ikonku Magazín najdete i vpravo od běžícího textu pod hlavním menu.
  • Do hlavního menu přibyla samostatná položka Historie, neboť dle mého soudu jde o zajímavou rubriku.
  • Přepracovaná je také položka rychlého náhledu na náš facebookový profil.
  • RSS kanály: hlavní kanál má ikonu vpravo nahoře, kde jsou i sociální ikony. Jednotlivé rubriky mají své RSS kanály – kliknutím na položku, či podpoložku hlavního menu se vám načte výpis článků z požadované kategorie a vpravo pod menu je RSS ikona vybrané rubriky.  A pro naprosto věrné návštěvníky má i každý autor svůj RSS kanál 🙂
  • Ikony pro sdílení na sociálních sítích se v příspěvcích přestěhovaly z levé strany na konec příspěvku, tím jsme dosáhli větší šířky textu a lepší přehlednosti.
ODKAZ
Na kole či pěšky ve stopě císařské dráhy II.

Co se nezměnilo?

Asi jen dvě věci:

  • při starém zůstal Kalendář (nejen) historických událostí
  • a přestože to dost návštěvníků odsuzuje, zůstalo i pár reklam, neboť licenční poplatky ročně spolknou téměř 3.000 korunek a reklama alespoň část z toho vydělá

Na závěr vás chci požádat, abyste několik následujích dní byli schovívaví k některým nedodělkům ve vzhledu a případně funkčnosti. Postupně doplníme vše tak, aby se to i nám líbilo.

A budem doufat, že změny, ke kterým jsme se odhodlávali již delší dobu, kdy jsme šablonu a její funkce testovali, budou opravdu ku prospěchu a nebude se stávat, že celý web na několik hodin „spadne“. To ostatně záleží i na tom, jak rychle vývojáři NextGen (plugin pro fotogalerie) přeprogramují svůj produkt tak, aby byl méně náročný na paměť serveru.

Upozorni mě
Upozornit na
guest
5 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře
bugear
bugear
26.8.2014 20:13

Nový vzhled se mi líbí, nicméně měl bych pár připomínek: nečitelný text ve formuláři, do kterého zrovna píšu, v přehledu nejnovějších příspěvků na hlavní stránce by si datum vložení taky zasloužilo výraznější podobu. A ještě písmo Lato použité v popiscích galerií je minimálně u mě dost nečitelné.

mirekk
Reakce na  bugear
29.8.2014 08:28

Díky za inspiraci.
– barvu fontu ve formuláři komentářů jsem změnil na tmavší
– stejně tak barvu metadat pod nadpisy ve výpisech příspěvků
Snad bude vyhovovat. V těch komentářích jsem si toho nevšiml, komentáře píšu z administrace, takže jsem přehlédl. A metadata byla opravdu v některých prohlížečích dost světlá. Víc už ztmavit nemohu, nadpis by se už tloukl odstínem s „podružnými“ informacemi.

A co se týče fontu Lato v galeriích: je to výchozí font od tvůrců, ale není problém změnit na Arial, aby byl na celém webu stejný. Zkoušel jsem v několika prohlížečích, včetně mobilních verzí a všude byl stejný.
V jakém prohlížeči je to nečitelné?
Díky

bugear
bugear
Reakce na  mirekk
31.8.2014 23:10

Díky za úpravy. Problém se vyskytuje v Opeře 12.17. Screenshot: http://www.2i.cz/ae66c1eb38 a pro porovnání verze s Arialem: http://www.2i.cz/9d55f2d80b

VFP
VFP
14.8.2014 17:09

v IE 9 z prohlížení fotek se nedá odejít. Navíc nefunguje dříve báječná funkce, že si listuji fotakmi klávesnicí.. škoda..

mirekk
Reakce na  VFP
14.8.2014 18:30

Ano, o tom se ví. IE9 a starší není bohužel kompatibilní. Zajímavé je, že vše správně funguje ve všech jiných prohlížečích (i v např. tak málo používaném, jako je Sea Monkey), ale IE tyto funkce nepodporuje. Je to dáno ukončením podpory ze strany Microsoftu, takže s tím nic nenaděláme. Prostě jde o zastaralý a neaktualizovaný prohlížeč. A pokud mohu doporučit, IE9 bych přestal používat. Má v sobě tolik bezpečnostních chyb, právě z důvodu zastaralosti, že vám může způsobit nemálo problémů.
Od verze IE10 je plugin funkční, v některých ale nelze použít zobrazení na celou obrazovku.

Nahlédl jsem do statistiky návštěvnosti webu a zjistil, jaké je zastoupení jednotlivých verzí IE:
IE 6 – 0,03%
IE 7 – 0,84%
IE 9 – 19,22%
IE10 – 12,54%
IE11 – 47,42%

A když už jsem zabrousil do statistik, ještě se podíváme na zastoupení některých prohlížečů:
Chrome – 31,8%
Firefox – 31,7%
IE – 24,7%
Opera – 4,99
Safari – 3,43