Pražský železniční den v sobotu 24. září

Zkrácená tisková zpráva ČD

V sobotu 24. září budou po celé republice probíhat oslavy Dne železnice. V Praze jsou připraveny zvláštní jízdy historických i moderních vozidel, výstava lokomotiv a lůžkového vozu ve stanici Praha-Braník, exkurze do dopravní kanceláře Praha hl.n. nebo jízda do Odstavného nádraží Jih. Centrem oslav Dne železnice se stane Děčín, kde bude od 10 hodin probíhat řada akcí: výstava salónních vozů, prohlídky moderních vozidel ČD, jízdy parních vlaků, soutěže pro děti a bohatý doprovodný program. České dráhy navíc připravily na tento den speciální nabídku: Jízdenka SONE+ bude platit pro pět cestujících bez ohledu na jejich věk.

V metropoli jsou pro zájemce o historická vozidla připraveny celkem čtyři jízdy parním vlakem. Soupravu poveze parní lokomotiva 464.102 „Ušatá“ po trase Braník – Krč – Vršovice – Smíchov a zpět. Odpolední vlak v 15:30 hod. z Braníka navíc pojede přes stanici Praha-Řeporyje až do Rudné u Prahy a zpět.

Během jízd Prahou se parní vlak několikrát setká s moderní příměstskou jednotkou CityElefant. Ta bude jezdit po trase Smíchov – Radotín – Krč (přes tzv. most Inteligence) – Vršovice – hlavní nádraží a zpět. Po 10. hodině je dokonce plánována v úseku Praha-Vyšehrad – odbočka do Prahy-Vršovic i jejich souběžná jízda. Centrum oslav bude v železniční stanici Praha-Braník, kde si lidé prohlédnou v době od 9:00 do 16:30 hodin výstavu lokomotiv a lůžkového vozu JLV. V 10 a ve 12 hodin vystoupí country-rocková skupina El Paso. Představí se i technika hasičů SŽDC. 

Mezi Braníkem a hlavním nádražím bude od 9:00 do 14:30 hodin jezdit historický motorový vůz řady M 131 „Hurvínek“, který navíc několikrát zajede také do Modřan nebo až na Zbraslav. V 10:00, 11:00 a 12:00 hod. se konají exkurze do dopravní kanceláře ve stanici Praha hl.n., která je za normálních okolností veřejnosti nepřístupná. Sraz bude vždy 10 minut před začátkem exkurze na 1. nástupišti. Jelikož se exkurze koná za plného provozu, bude počet účastníků omezen při každé prohlídce na 15 osob.

ODKAZ
Na kole či pěšky ve stopě císařské dráhy potřetí a naposledy

Ze stanice Praha-Vršovice pojede od 9:00 a 15:00 hod. ve dvouhodinových intervalech motorový vůz řady 854 s průvodcem, který zamíří přes hlavní nádraží po Novém spojení do Holešovic, odkud bude pokračovat přes Libeň na Odstavné nádraží Jih a zpět na vršovické nádraží.

Celodenní jízdenka na zvláštní vlaky v rámci pražského Dne železnice bude stát dospělé cestující 160 korun, za nepřestupní jednosměrnou jízdenku zaplatí 80 korun. Děti od 6 do 15 let mají poloviční slevu a děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení. Do parního vlaku z Braníka do Rudné u Prahy a zpět je možné zakoupit místenky za 20 korun. V prodeji jsou na pokladních přepážkách ve stanicích Praha-Braník a Praha Masarykovo nádraží.

Jízdní řád a ceník jízdného během pražského Dne železnice 2011 (37 kB)

Program Dne železnice v ostatních regionech najdete na www.denzeleznice.cz

Speciální nabídka ČD na Den železnice 24. září 2011

Jízdenku SONE+, kterou mohou obvykle použít maximálně 2 dospělí a 3 děti do patnácti let, může 24. září použít pět cestujících bez ohledu na věk.

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře