Rekonstrukce odbavovacích prostor v Benešově

Před několika dny Benešovský deník vydal dva články o uzavření vestibulu a dočasném přemístění osobních pokladen v Benešově. Abych se přesvědčil, o čem je v článcích vlastně řeč, požádal jsem přednostu osobní stanice Benešov, pana Romana Bareše, zda bych mohl tyto prostory v jeho doprovodu navštívit a podělit se s vámi o pohled takříkajíc „z opačné strany“.

Žst. Benešov u Prahy měla donedávna osobní pokladny umístěné za dosluhujícími okénky z plexiskla v odbavovací hale. Hala byla místem, kde si cestující zakoupil jízdenku a raději rychle prchal na peron, jelikož těch několik laminátových židlí okupovali opilci a páchnoucí individua. Jediné dvě moderní věci – automat na nápoje a od předloňského roku také elektronická informační tabule s odjezdy vlaků zde nikoho neudržely.

Za přepážkami seděly v průvanu pokladní, odbavující cestující v naprosto nevyhovujících podmínkách, nemluvě o sociálním zázemí. Vchod do pokladny z chodby byl zabezpečen obyčejnými dveřmi a mříží. Ostatně na to se můžete podívat ve fotogalerii.

Při rekonstrukci a modernizaci stanice nebylo počítáno s přestavbou těchto prostor. Návštěvník Benešova si tudíž udělal obrázek již při průchodu odbavovací halou. Po dlouhých jednáních byly nakonec sehnány potřebné finance, vyřešeno s památkáři zádveří v hale a začala přestavba. Počátkem března byla přestěhována úschovna zavazadel, spěšnin a informace do čekárny. Ta svému účelu neslouží již delší dobu. Prostory úschovny prošly přestavbou – nové podlahy, omítky. Ve druhé polovině března se sem dočasně přemístily osobní pokladny. Není asi žádný med u otevřeného okénka v zimě být příjemná, pod okénkem je sice radiátor ústředního topení, ale ten spíše překáží… Ale slouží s vědomím, že se brzy nastěhují do lepšího.

Dnes, při mé návštěvě, je v hale pokládána dlažba, jsou téměř hotové omítky. V pokladnách zedníci finišují s opravami omítek, jsou nově položeny kabely pro informační sítě a rozvody elektro. Nově jsou zde vystavěny sociální zařízení, která dosud byla na chodbě. Do pokladny přibudou bezpečnostní dveře namísto té mříže. Pan přednosta mě ujistil, že 1.května budou cestující již využívat opravenou halu, drobné dodělávky se budou řešit již za jejího plného provozu.

ODKAZ
Ohlédnutí za Parním festivalem 2023

A co cestující mohou očekávat, že jim tato akce, při které dočasně přišli o místo k čekání na vlak, přinese? Kromě příjemného prostředí a již zmíněných zádveří v hale i informační terminál s odkazy na dopravní spojení, ubytování, kulturní a turistické akce a na partnery ČD KCOD Praha, kterými jsou Posázaví o.p.s., Město Benešov a Středočeský kraj. Cestující budou odbavováni v moderní hale, za novými přepážkami pokladen. Zpět se nastěhuje úschovna zavazadel.

A kdy to má být hotové? Odpovím pozvánkou:

1.května přijede na benešovské nádraží arcivévoda František Ferdinand d´Este. Pro dětské diváky ČD přivezou Kinematovlak a celý den budou zdarma promítat.

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře