Vlečka Strančice – Velké Popovice bude obnovena

423.094 na vlečce Strančice - Velké Popovice (zdroj: K-report, foto: Mad noodle).

Přímo až do pivovaru ve Velkých Popovicích se brzy dostanou návštěvníci vlakem. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah 12.prosince 2017 podepsali memorandum, na jehož základě dojde ke zprovoznění pivovarské vlečky a zavedení pravidelného spoje.

„Vlakové spojení do pivovaru fungovalo řadu let. Nyní jsme se rozhodli iniciovat její oživení, a vůbec poprvé v historii ji využít pro osobní přepravu,“ uvedl Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a historické dědictví Plzeňského Prazdroje, pod nějž pivovar, který vaří populárního Kozla, spadá. „Hodně lidí překvapí, že Velké Popovice jsou velmi blízko Prahy. Navíc si návštěvníci budou moci v pivovaru dopřát ochutnávku piva. To přitom v pivovaru chutná nejlépe, navíc jsou prohlídky často obohaceny o nějakou zajímavost, kterou jinde neochutnáte, proto chceme návštěvníkům výlet k nám a do Ladova kraje zpříjemnit a usnadnit,“ dodal.

„Máme bohaté zkušenosti s vypravováním nejen pravidelných, ale i nostalgických a zvláštních vlaků. A jsme rádi, že společně s Plzeňským Prazdrojem můžeme přispět k realizaci pravidelné výletní linky z Prahy do areálu pivovaru ve Velkých Popovicích,“ uvedl Jiří Ješeta, obchodní ředitel Českých drah a dodal: „Předpokládáme, že pojede jeden pár vlaků, a to každou sobotu. Na spoje zařadíme motorovou lokomotivu a dva historické vozy s kapacitou 100 osob.“

Pravidelný spoj by měl začít jezdit přibližně od května příštího roku. Vše ale záleží mimo jiné i na rychlosti rekonstrukce vlečky, která vznikla na začátku 20. století a vychází ze stanice Strančice. V minulosti sloužila především pro dovoz surovin. Několikrát se po ní prohnala i parní lokomotiva v rámci různých vzpomínkových jízd. Náklady související s jejím obnovením nese Plzeňský Prazdroj.

Opětovné zprovoznění trati bude má i symbolický význam. Memorandum podepsali zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah v roce, kdy uplynulo 200 let od narození barona Františka Ringhoffera – zakladatele pivovaru ve Velkých Popovicích, ale také výrobce železničních vagonů.

ODKAZ
Rozšíření odstavných kapacit železničního uzlu Praha – lokalita Malletova

Z rozhovoru s hejtmankou Středočeského kraje Jaroslavou Pokornou Jermanovou, uveřejněném na webu E15:

Je v plánu zprovoznění trati z Velkých Popovic do Strančic? Je škoda, že Velké Popovice nemají komfortní spojení s Prahou, ačkoliv tam je léta již nepoužívaná trať a cestováním busem do Strančic je dost nepohodlné.

Železniční vlečka do Velkých Popovic byla využívána za účelem nákladní dopravy a tomu také odpovídá její trasování a vybavení. Pro účely osobní dopravy by bylo nutné trať částečně přetrasovat a vybudovat železniční zastávku jinde, než v rámci nákladních prostor areálu pivovaru, dále trať postrádá elektrifikaci pro možnost využití elektrických vlakových jednotek, které se ze Strančic do Prahy využívají a také není zcela výhodná tzv. železniční úvrať ve Strančicích, kvůli které by se musela vlaková jednotka obracet. Určitě bychom neradi tuto možnost jakkoliv vylučovali, k efektivnímu využívání této vlečky pro osobní dopravu by však bylo potřeba velkých investic a příprava takového projektu a realizace by trvala řada let.

Celý rozhovor zde


Zdroj: 
tisková zpráva Plzeňského Prazdroje a Českých drah a web E15.

 

 

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře