Po vlečce do Velkých Popovic projel první vlak

Motorový vůz M 152.002 u vrat areálu velkopopovického pivovaru 17.května 2018 (zdroj: Ondřej Stratilík/Euro).

17. května 2018 po více než třinácti letech od ukončení provozu projel po někdejší pivovarské vlečce ze Strančic do Velkých Popovic a zpět první vlak.

Nebýt týdeníku Euro, který o této události informoval jako jediný, prošla by tato zřejmě bez povšimnutí veřejnosti i médií.

Připomeňme, že provoz na vlečce, resp.přesněji její části od odbočky do areálu firmy VOG, byl ukončen k 1.dubnu 2005. Poslední vlak se sladem projel po vlečce 18. března 2005. Kolejiště v areálu pivovaru bylo v dalších letech sneseno.

V sobotu 9. června 2018 se po vlečce vydá první vlak pro veřejnost, který znovu po letech poveze zájemce na již 26. ročník Dne Kozla. V čele vlaku bude parní lokomotiva ř. 423.0 „Velký bejček“. Během několika dalších týdnů se pak rozjede pravidelný nedělní provoz motorových osobních vlaků „Popovický expres“ v podobě dvou „orchestrionů“, tedy motorových vozů ř. 810. Od původně plánovaného nasazení historické motorové lokomotivy ř. T 444.0/1 „Karkulka“ bylo nakonec upuštěno. Všechny vlaky budou jezdit až z/do Prahy (na oficiálních stránkách pivovaru nebo Dni Kozla o tom ale nebylo ke dni vydání tohoto článku ani zmínky).

Obnova vlečky z roku 1903 stála zhruba 2 miliony korun. Při opravě byly vyměněny pražce, opraveny propustky, vyřezány náletové dřeviny a rovněž bylo zlikvidováno i několik černých přejezdů, které si zde za léta nepoužívání vlečky vytvořili zemědělci.


Zdroje:
K-REPORT: Ukončení provozu na vlečce do Velkých Popovic
EURO.CZ: Zelená! Vlečka do popovického pivovaru se opět rozjela
Web „Den Kozla“
Web Velkopopovického pivovaru
Historie pivovarnictví ve Velkých Popovicích

ODKAZ
Stavba mostu u Červené nad Vltavou zdárně pokračuje
Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře