V jedoucím nákladním vlaku hořel vůz naložený dřevem.

V pátek 24. srpna v 7.39 hodin přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o požáru v jedoucím nákladním vlaku na trati z Prahy do Benešova. Podle oznamovatelky šlehaly plameny z jednoho vagonu (ř. Eas-u) při průjezdu obcí Kolovraty.

Vlak se podařilo zastavit na nádraží v Říčanech, kam operační důstojník vyslal místní profesionální i dobrovolné hasiče a také jednotku SDH obce Doubek. Z Prahy zároveň vyrazila podniková jednotka Hasičské záchranné služby Správy železniční dopravní cesty.

Po příjezdu na nádraží bylo zjištěno, že požárem je zasažena část vagonu, ve kterém byly převáženy dvoumetrové klády. Před zahájením zásahu museli hasiči počkat na zastavení provozu na trati a vypnutí trakčního vedení, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.

Pro vlastní hašení použili dva vodní proudy se smáčedlem kvůli zvýšení hasebního účinku. Doutnající klády pak postupně vyhazovali z vagonu na zem, kde je další jednotka dohašovala třetím proudem.

Požár byl lokalizován čtyři minuty před osmou hodinou s tím, že se povedlo zabránit rozšíření plamenů na další vozy naložené dřevem. Také v zasaženém vagonu byla uchráněna většina nákladu, v poměru k množství převáženého dřeva ohořelo jen několik klád. Celý vagon i nejbližší sousední pak byly zkontrolovány termokamerou.

Závěrečnou likvidaci ohlásil velitel zásahu v 8.55 hodin a předal událost veliteli podnikové jednotky SŽDC. Na místě zůstali říčanští dobrovolní hasiči, kteří pomohli drážním kolegům s úklidem ohořelých klád.

Podle vyšetřovatele vznikl požár nejspíš nedbalostí, kdy někdo mohl například vhodit do vagonu nedopalek cigarety. Přímé škody byly vyčísleny na 30 tisíc korun, včasným zásahem se ve vagonu podařilo uchránit hodnoty za 80 tisíc.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje


Zdroj: 
tisková zpráva HZS Středočeského kraje (text a foto Pozary.cz)

ODKAZ
Duch místa železničního - Čtyřkoly
Upozorni mě
Upozornit na
guest
5 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře
Thomas
Thomas
4.9.2018 09:07

Klasická akce hasičů – hořelo několik klád a sjely se tam jednotky až z Prahy, aby vyprádznily stříkačky.

mirekk
Admin
Reakce na  Thomas
5.9.2018 06:09

Hasiči SŽDC musí vždy jet na mimořádnou událost na kolejích, které patří SŽDC.

mirekk
Admin
27.8.2018 12:43

Opraveno, děkujeme za upozornění.

JKarpálek
JKarpálek
26.8.2018 19:49

Proč se každá fotka otevře v okně a pro další se musim vrátit zpátky? Nejde to udělat tak jako v jinejch článkách abysem otevřel první a moh listovat dál? Takle je to opruz.