Sedm střetů vlaku s osobou během dvou dnů – 3 mrtví

Drážní inspekce v letošním roce eviduje již 204 střetů vlaku s osobou. Při těchto nehodách dosud zahynulo 148 lidí. Jenom během uplynulého víkendu vzrostl počet střetů o sedm a počet usmrcených o tři.

Rok 2011 se vyznačoval historicky nejvyšší počtem střetů vlaku s osobou i celkovým počtem usmrcených při těchto nehodách. Tento rekord však může být v letošním roce překonán, což naznačují aktuální statistiky Drážní inspekce. V roce 2012 se na železnici událo již 205 střetů vlaku s osobou, což je o 4 % více než vezmiňovaném roce 2011. Jen nepatrně (o necelé 1,5 %) klesl v letošním roce počet usmrcených, naproti tomu však o více než 14 % vzrostl počet zraněných.

Graf vývojestřetnutí střetu vlaku s osobou

Dvou stou nehodu zaznamenala Drážní inspekce o uplynulém víkendu, kdy se během dvou dnů odehrálo dokonce sedm střetů vlaku s osobou, při kterých byli usmrceni tři lidé a další čtyři byli zraněni. Takový počet střetu vlaku osobou během jednoho víkendu zaznamenala Drážní inspekce v posledních letech vůbec poprvé.

Z dlouhodobých statistik Drážní inspekce dále vyplývá, že počet střetů vlaku s blížícím se koncem roku stoupá, a proto bychom chtěli upozornit na zvýšené riziko vzniku těchto nehod v následujících měsících a zároveň bychom chtěli apelovat na všechny, aby dbali zvýšené bezpečnosti při pohybu v okolí železnice.

 

Graf vývojestřetnutí střetu vlaku s osobou

Střet vlaku s osobou je druhem mimořádné události s nejvážnějšími následky na zdraví. Ve většině případů dochází k těmto nehodám na místech, která jsou ze zákona veřejnosti nepřístupná. Lidé si často plně neuvědomují, jaké nebezpečí jim na železnici hrozí, pokud nebudou dodržovat platné právní předpisy, a riskují svůj život nezodpovědným chováním.

Veřejnosti přístupná místa

Drážní inspekce neustále upozorňuje na nebezpečí, které vzniká v souvislosti s pohybem v blízkosti železnice, a dodává, že zastavit mnohatunové kolosy na několika málo metrech je nemožné. Brzdná dráha vlaku může být až jeden kilometr a rozpoznat pohybující se osobu na takovou vzdálenost je pro strojvedoucí i za ideálních podmínek téměř nemožné. Již v minulosti připravila Drážní inspekce řadu preventivních kampaní, aby varovala dospělé i děti před riziky, které jim hrozí. V roce 2009 vydala DVD s filmem Hazardéry železnice zabíjí, který názorně ukazuje reálná nebezpečí. V roce 2008 také všechny základní školy obdržely nástěnný obraz s názvem Hurá na cesty, pracovní sešity a pomůcky pro děti 2. tříd, které se tak hravou formou učily bezpečnému cestování vlakem a chování poblíž kolejí. O rok dříve v létě Drážní inspekce varovala občanytématickými billboardy před nezodpovědným chováním, ještě na jaře téhož roku pak připravilavědomostně-bezpečnostní soutěž pro děti v dětském časopisu Hurá. Všechny kampaně jsou ke stažení na webu DI (www.dicr.cz).

ODKAZ
Na kole či pěšky ve stopě císařské dráhy II.

Drážní inspekce je státní instituce, která odborně zjišťuje příčiny mimořádných událostí (nehod) a vykonává preventivní státní dozor na dráhách. Jako vyšetřovací orgán je nezávislá na všech státních institucích a jakémkoli provozovateli drah a drážní dopravy. Drážní inspekce se při své činnosti řídí zákonem č. 266/1994 Sb., o dráhách, příslušnými prováděcími vyhláškami a Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2004/49/ES.

 

V Praze dne 8. 10. 2012

Mgr. Martin Drápal, v.r.

mluvčí Drážní inspekce


 

Zdroj: tisková zpráva DI


 

 

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře