Zahradnice – jak probíhá rekultivace opuštěného tělesa dráhy

ZahradniceAKTUALIZOVÁNO : Po více jak 140-ti letech opustila Dráha císaře Františka Josefa I. (KFJB) České Velenice/České Budějovice – Praha své původní trasování poprvé právě v okolí obce Olbramovice (nepočítáme-li ovšem směrové přeložky u obcí Moraveč a Strančice).

Nejdříve byl opuštěn původní úsek Votice – Olbramovice, následně Olbramovice – Tomice/Tomice – Opřetice.
Zatímco prvně jmenovaný úsek zůstal takřka netknut (nepočítáme-li demolici jednoho propustku bezprostředně za olbramovickým zhlavím bývalé votické stanice a původního nadjezdu nad silnicí I/18 na Veselce, který musel způli ustoupit novému mostu přeložky, zatímco jeho druhá půlka byla odstraněna kvůli opěrným zdem náspu téhož mostu), o dalším úseku – z Olbramovic do Tomic – to už ani zdaleka říci nelze.

Zářez původního tělesa před obcí Zahradnice (poblíž zrušeného domku napájení traťových kolejových obvodů) byl zasypán, stejně jako zářez poblíž bývalé PřL žst. Tomice – známé esíčko z mnoha fotografií.

Ze všech železničních mostů byl zatím odstraněn pouze propustek v pův. km 122,801 těsně před před souběhem se starou/novou tratí před dnešní zastávkou Tomice. Most v pův. km 121,879 nad místní komunikací, vedoucí od odbočení ze silnice I/3 do obcí Zahradnice a Božkovice a také k únikové štole Zahradnického tunelu má být rovněž sanován kvůli nedostatečné šíři. Ke dni pořízení fotografií se však stále nalézal na svém místě.
Most nad místní komunikací zde opravdu zůstane díky petici většiny občanů obce, kteří se obávali zesílení provozu, zejména pak kamionové dopravy.

Všechny ostatní umělé stavby zůstanou na svém místě k nelibosti části místních obyvatel. Tito občané rovněž nejsou spokojeni s kvalitou prováděné rekultivace. Obrovské množství kamenů válících se ve vrchních částech zásypu – místě budoucích luk, kde se má pást dobytek, bahno a bláto na příjezdových komunikacích (materiál na zásyp pochází především z deponií od Tomic), zničené ohradníky, volně válející se kabely pod napětím apod.

ODKAZ
Na kole či pěšky ve stopě císařské dráhy potřetí a naposledy

Fotogalerie obsahuje snímky úseku Olbramovice-Tomice z března 2013

[nggallery id=12]

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře