Česká zabezpečovací technologie je schválena k použití v Srbsku

Staniční zabezpečovací zařízení ESA 11-SB z dílny AŽD Praha získalo ověření, díky němuž může být v budoucnu využito po celé síti srbských železnic.
Získané ověření by mělo české společnosti významně usnadnit cestu ke získání dalších zakázek v Srbsku.

Nyní se jedná například o zajištění modernizace 105 km dlouhé tratě Niš–Dimitrovgrad, kde předpokládáme využití ESA 11-SB na každé z 11 stanic. Celá trať by měla být ovládána ze stanice Niš, přičemž AŽD Praha by se podílela rovněž na dodání a instalaci telekomunikačních zařízení a dále přejezdových zabezpečovacích zařízení typu PZZ-EA, na něž potřebné ověření získala již v minulosti.

Ověřovací provoz, v jehož rámci byla pozornost zaměřena především na funkčnost a spolehlivost elektronického stavědla ESA 11-SB, trval půl roku a probíhal v železniční stanici Vreoce v rámci komplexu největší srbské Tepelné elektrárny Nikola Tesly (TENT).

ESA 11-SB je uzpůsobena specifickým srbským dopravním a provozním předpisům, které se týkají například používání některých venkovních a ovládacích prvků. Největší zásah byl proveden v softwaru tohoto zabezpečovacího zařízení a vyplýval z rozdílných dopravních a provozních předpisů a zejména z jiné návěstní soustavy a jiného způsobu zobrazování na JOP (jednotném obslužném pracovišti).

ESA 11 je staniční zabezpečovací zařízení vhodné pro řízení středních a velkých železničních stanic. Prakticky všechny jeho logické funkce jsou vykonávány počítačovou částí. Stavědlo lze modifikovat pro jakýkoliv systém světových železnic a jeho instalaci i provoz usnadňuje především stavebnicový systém a snadná obsluha.

Podobné zařízení (ESA 11) má společnost AŽD Praha nainstalováno například na Slovensku, v Černé Hoře a Bělorusku. Staniční zabezpečovací zařízení ESA 11 je v těchto zemích vždy přizpůsobeno místním předpisům a návěstním soustavám.

Zdroj: tisková zpráva AŽD Praha s.r.o.


ODKAZ
Ohlédnutí za Parním festivalem 2023
Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře