Postup prací Tomice – Bystřice u Benešova

Bystrice-St1

Tento úsek stavby jsme zatím opomíjeli. Neprávem, protože již delší dobu se tady pracuje, ale jelikož více než polovina tratě bude vedena v nové stopě a tunely, není na stavbu tolik vidět. Proto jsem se dnes prošel, abych si udělal obrázek a mohl se s vámi podělit.

Hned nad budovou žst.Tomice roste obrovská halda vytěženého materiálu ze stavby tunelu Tomický I. Tady ještě trať povede přibližně ve stejné trase, ale po pár desítkách metrů se odkloní doleva a asi v úrovni dnešního vjezdového návěstidla od Bystřice zaústí do tunelu Tomický I. Na stavbu vjezdového portálu je vidět z vlaku, ohromné množství vytěženého materiálu zdánlivě neodpovídá vzniklému zářezu. Pod bystřickým zhlavím stanice naplno pracuje mobilní drtička kamení a nadrceným materiálem je zavážena rokle pod bývalým St.2. Dál k tunelu je položena izolace a navážen a zhutňován podklad. Na fotkách to není tak vidět, ale jde o poměrně vysokou vrstvu. Vjezdový portál je již zahlouben a zpevněné svahy kolem, jsou zakresleny budoucí vodorovné vrty.

Tunel bude dlouhý 324m, z toho 216m bude ražených, povede v poměrně malé hloubce, maximální výška nadloží bude jen 15m.

Vjezdový portál se tedy připravuje k ražbě. Oproti tomu na straně opačné je ražba v plném proudu. Opět hory materiálu, které mění tvář krajiny. A opět se zaváží hluboký zářez mezi tunely Tomický I. a II.
Tomický II. – na místě vjezdového portálu je prováděno odbagrovávání svahu, místo je dost vysoko nad úrovní dnešní trati. Na portály obou tunelů je vidět z vlaku, jsou od sebe vzáleny několik stovek metrů. Výjezdový portál tunrlu Tomický II. je odbagrováván, zářez nabírá definitivní podobu. Dost mě to překvapilo, protože sem není vidět ani z trati, ani ze silnice I/3. Tunel bude mít celkovou délku 252m, ražených bude 204m.

Tunel Tomický I. by měl podle harmonogramu být 17.10.2011 připraven pro práce na kolejovém spodku a svršku a Tomický II. 4.2.2012.

Poté se trať napojí přibližně v nynějším km 126,6 na současnou trasu. Tady až k Bystřici je rozšiřováno těleso dráhy, EŽ má hotovou asi polovinu základů nových trakčních stožárů a převěšují na nové stožáry trakční vedení.

U bývalého silničního mostu „staré“ silnice I/3 jsou vyhloubené základy pro opěrnou zeď a přitom byly odhaleny základy tohoto mostu. Z obou stran sem ještě vede silnice, končí před zářezem tratě. A od Tábora je dokonce ještě krásně viditelné vodorovné dopravní značení a silnice i přesto, že byla uzavřena v sobotu 7.2.1987, je v perfektním stavu. Most byl poté snesen v rámci předelektrifikačních úprav.

Dostávám se na dlouho rovinu před žst.Bystřice.  Po pravé straně je rozšiřováno těleso, před Bystřicí káceny stromy, až ke stanici jsou základy stožárů a některé již převěšeny.

Tím se dostávám do žst.Bystřice, která bude zrušena a nahrazena zastávkou koncem roku 2012.

Fotografie, které jsem vybral do galerie obsahují, stejně jako většina mnou pořízených, odkazy na mapy.cz, kde se můžete podívat na místo pořízení fotografie na fotomapě.

Tunely na letecké fotografii od Rail2005
Tunely na letecké fotografii od Rail2005
Upozorni mě
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře
Rob
Rob
25.10.2010 15:22

S chutí jsem si článek přečetl, protože do blízkosti této části stavby jsem se v poslední době téměř vůbec nedostal a jak vidno, docela to rychle pokračuje. Fotodokumentace velmi pěkná.
…Jak se říká podej prst…, ale náhodou fotka dopr.kanceláře v Tomicích a zařízení by nebyla??? Plešoune díky!!

mirekk
Reakce na  Rob
25.10.2010 15:38

Viz.mail

Rail-2005
Rail-2005
25.10.2010 10:06

Plešoune, opravdu perfektní práce. Můžeš to doplnit těmi leteckými fotkami, co jsem dal do fóra před 14 dny. Ať se to uchová na věky. Máš mé svolení.

mirekk
Reakce na  Rail-2005
25.10.2010 15:43

Fajn, fotky stáhnu a hned jak bude chvilinka přidám je k článku. Nebudou ve fotogalerii, abych zachoval větší rozlišení.
Děkuji 🙂

simba
Autor
24.10.2010 22:12

Pěkné, pěkné – aspoň už tam nemusím 🙂 Doufám, žes u toho nafotil i elektromechaniku.

454
454
24.10.2010 15:06

Zajímavé,moc pěkné počteníčko, člověk se sem nedostane,tak je fajn to projít tímto způsobem a navíc k tomu ty mapy.. Super, díky.