Z okolí železnice si dělají skládku

Začíná se nám rozšiřovat nešvar, že si lidé dělají z okolí silnic a železnice odpadkové koše. To, že někdo za jízdy autem či vlakem vyhodí obal od jídla nebo láhev, není nic nového. Okolí silnic občas uklidí brigádníci a je zas čisto. Vyhození prázdné láhve z okna jedoucího vlaku je již nebezpečné pro toho, kdo se musí pohybovat v kolejišti.
Ale to, co se najde u silnic – plné pytle domovního odpadu, to už je drzost. A teď se v Uhříněvsi během měsíce objevilo šest podobných skládek. U kolejí.

Nejde o domovní odpad, ale o odpad nějaké „picí“ provozovny. První hromádka se zjevila někdy před měsícem. A dnes jich je už zmíněných šest.
První je u návěstidla Lc 2a, v místě, kde dřív býval přejezd („prostřední“, protože tu bývaly tři) a dnes je v jeho místě podchod pod tratí. Následující je po asi sto metrech a další následují až k nadjezdu nad novou komunikací ze světelné křižovatky u Nového náměstí do Pitkovic.
Všechny ty hromady mají společné znaky:

  • láhve od alkoholu i nealko
  • krabičky od cigaret
  • nedopalky
  • použité papírové osušky
  • zbytky jídla
  • účtenky s (asi) přezdívkami (Hadrák, Dejv, Synáček, Vadim, Majda, Oliva, Michal, Robert, Topinka, Milda, Vlasta a další…)

Zlatým hřebem je účtenka s napsaným vzkazem pro kolegu: „Péťo, peníze máš pod krabicí cigaret. Ty lístky, jsou zaplacený“
Z těchto artefaktů by jistě nebylo nic těžkého, najít původce odpadu a přinutit jej, aby to uklidil. Ovšem, kdo?

V Uhříněvsi, ale nejen tam, se množí případy vandalismu. Sprejem postříkané zastávky, návěstidla, protihlukové stěny, vlastně vše v kolejišti. Rozbité skleněné výplně přístřešků a další a další.

Myslíte si, že by Policie ČR, případně městská, měla, při nahlášení pohybu zjevně neoprávněných osob (třeba strojvedoucím), zasáhnout a tyto „lidi“ aspoň pokutovat za porušení zákona? Ono totiž porušením zákona je, když se pohybuje někdo, kdo tam nemá co dělat, v prostoru dráhy, který není určen veřejnosti.
A jak toto porušení pokutovat? Aha? Jde o vniknutí na cizí pozemek? Nebo o možné veřejné ohrožení?
Anebo opět zavřem očka a budem dělat, že se vlastně nic tak hrozného nestalo. Na naší zahrádku ten binec nikdo nehodil, tak co… Ale až to hodí na tu naší zahrádku

ODKAZ
Kolaps české železnice

FOTOGALERIE k článku
FOTOGALERIE


Nejmenovaná paní poslala odkaz na tento článek přednostovi SDC Praha a zde je vyjádření jeho zástupce, jež mi přeposlala:

 

Vážená paní (…),

k Vaší emailové zprávě, včetně zveřejněných fotografií, Vám sdělujeme následující informace k uvedené problematice:

–         SDC Praha se nezříká jakékoliv odpovědnosti vlastníka pozemku, nepořádek však způsobuje cestující veřejnost a fyzické osoby  všeobecně. Vzhledem k tomu, že fotografie jsou pořizovány z míst veřejnosti nepřístupné ( nikoliv z pohledu cestující veřejnosti ve vlakové soupravě, ale pěší dostupnosti ), a poměrně detailní, osoba ( pokud nebyla v zaměstnaneckém či smluvním vztahu se SŽDC s.o.) zřejmě porušila zákon o drahách.

–         Pozemky, náležející do správy SDC Praha, jsou uklízeny průběžně. V rozsahu působnosti SDC Praha jsou lokality, kde spolupracujeme s úřady jednotlivých městských částí ( OŽP ) případně s PČR a MP, neboť v některých případech je nutná  jejich asistence z důvodu bezpečnosti, a u takovýchto případů je následně i vysoký stupeň recidivy, kdy po odstranění nepořádku se vše opakuje.

–         Jako zástupce vlastníka pozemků jsme rovněž i provozovatelem dráhy a naší prioritou nadřazenou před úklidem nepořádku je zajištění bezpečnosti drážního provozu. Úklid nepořádku způsobený veřejností nám odčerpává finanční prostředky na údržbu a opravy naší infrastruktury.

–         Uvedený odkaz byl postoupen správci pro zajištění nápravy, v době dovolených a personálních možnostech bude termín úklidu přiměřený naším možnostem.

Za upozornění a připomínky na uvedenou problematiku a činnost zařízení v naší správě Vám děkujeme, oznámením tohoto typu věnujeme vždy velkou pozornost a přijměte prosím, tímto naší omluvu jménem SŽDC s.o..

Za SDC Praha P.Votoček

Upozorni mě
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře