Velim – Poříčany, BC – stavba zahájena

žst. Poříčany (autor: Karel Havránek, koridory.cz)

Vloni v květnu jsme přinesli na našich stránkách popis stavby Velim – Poříčany, BC. Stavba se letos rozeběhla a tak přinášíme první fotografie z jejího průběhu.

Důvody realizace rekonstrukce úseku Velim – Poříčany spočívají v zamezení snižování rychlosti a z toho plynoucí prodlužování přepravní doby, zajištění parametrů interoperability a zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti provozu rekonstrukcí stavebních a technologických částí.

Práce byly započaty zejména ve stanici Poříčany, v které probíhá budování nového trakčního vedení (TV), zejména betonováním nových patek pro TV a řada těchto patek je již osázena buď samostatnými trakčními stožáry nebo i branami.

Na pražském zhlaví byla snesena 2. kolej v délce asi 300 m až na pláň železničního spodku. Ve stanici byly sneseny 4. a 6. staniční kolej mezi třetím a čtvrtým nástupištěm. U prvního nástupiště byla snesena část 5. koleje. Zbytek 5. koleje slouží jako odstavná pro elektrizační vlak firmy Edikt, a.s.

Nástupišť se práce netýkají (byla rekonstruována v rámci stavby Rekonstrukce nástupišť a prodloužení podchodu v žst. Poříčany) s jednou výjimkou – v třetím nástupišti byly vybetonovány nové patky pro TV.

V některých místech dochází také ke snesení protihlukových stěn, které už trpěly degradací dřevěné a vatové výplně na vnějším povrchu stěn. Rozebrány byly stěny zejména ve směru od staniční budovy směrem ke kolínskému zhlaví, ale i v místech budování nových patek pro TV, případně v místech provizorních vstupů na stavbu.

Ve stanici mezi nultou a druhou traťovou kolejí vzniklo provizorní nástupiště pro nástup a výstup cestujících.

Bohužel, smutnou skutečností je všudypřítomný nepořádek v okolí stavby. Zejména PET láhve hozené ve výkopech pro patky nebo ve stráních násypu nepůsobí, že by stavbaři měli ekologické návyky příliš zažité. Ne všechen nepořádek je způsobený stavbou, ale čerstvost odpadků lze dosti dobře rozeznat.

Velim - Poříčany 14.8.2020
Velim - Poříčany 27.9.2020
Velim - Poříčany 4.10.2020

 

 

Upozorni mě
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Komentáře v textu příspěvku
Přečíst všechny komentáře
VFP
VFP
5.11.2020 09:16

Koukam, ze tam pribylo par vyhybek na presmyku z/do 0te koleje. Super vec. Jak budou rychle? RSP: snad nebudou 40km/h

Dotaz:
Neuvazovalo se o prodlouzeni 3 kolejneho provozu az do Kolina? Pokud ano proc, se to nepovedlo a ustoupilo se z toho?
diky

Vlada
Vlada
23.10.2020 21:22

Vysledkem bude tedy co? O kolik se snizi dany spoj? Aspon o 2 minuty?

mirekk
Admin
Reakce na  Vlada
23.10.2020 22:22

V tučném textu na začátku je odkaz na starší článek a tam najdete odpovědi. Třeba i pod nadpisem Zdůvodnění nezbytnosti realizace projektu